Езици

Меню

Село Обручище

с. Обручище

Кмет

Станислв Габровски 

тел: 04152/ 2260; 2615

Технически сътрудник с.Обручище - Надежда Константинова Димитрова

e-mail: [email protected]

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обручище е най-голямото село в община Гълъбово. Сега там живеят 1453. Преди, селището няколко пъти е сменяло местонахождението си, но все в този район, като накрая се установява в местността Оброка. От там произлиза и името Обруклии. От 1906 година е пременувано на Обручище. В селото има детска градина, училище, два пенсионерски клуба и читалище.

През тази година (2019 г.) - 160-годишнината на училището - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. На 23 май вечерта всяка година отбелязват Деня на славянската писменост, просвета и култура с шествие с фенери. Възстановена е старата училищна камбана.

На 20 юли 2019 г. предстои благотворителен концерт за началото на ремонта на черквата. Храмът съществува от 1860 г, той е един от най-старите в Община Гълъбово. 

Обработваемата земя в землището на селото е 17 840 дка., има 7 арендатори, които сеят пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед. 

Народно читалище „Отец Паисий 1924 г.“, с председател Даниела Жекова. През юни предстои концерт по повод 95 години от създаването му. Там дейност развиват фолклорна певческа група "Мария Бенишева" и групата за пресъздаване на народни обичаи "Коста Тарълов", секретар на читалището е Пенка Маркова. От 2006 година в читалището има етнографска сбирка. През есента е празникът на селото. Провежда се фолклорен фестивал „Обручище пее и танцува“. 

През 2006 година е открит 3-метров паметник на Руси Кънев - Бакърджията, участвала в Старозогорското въстание. Активен участник в Априлското въстание е Господин Стоянов Поборника, който пръв се записва в Хвърковатата чета на Бенковски и е негов сподвижник до смъртта му. В Балканската и Междусъюзническата война са загинали 34-рима, а в Първата световна война – 42-ма жители на селото.  

В парка, разположен срещу кметството са издигнати паметници в знак на признателност към загиналите и са поставени плочи с имената им. 

Паметник и музей има на родения в Обручище някогашен стопански деец Димо Дичев.