Езици

Меню

Село Мусачево

Село Мусачево е на 6 км от общинския център Гълъбово. Първите сведения за него могат да бъдат намерени в книгата "Видрица" на поп Минчо Кънчев. Според него, селото е било турско и е имало само няколко български къщи. Никога не е сменяло името си, а местните хора смятат, че идва от турското име Муса.  

В селото живеят 200 души. Не всички са в пенсионна възраст, работещите са заети основно в комплекса "Марица-изток" и свързани с него фирми. Има и деца, макар и малко, казва кметът Донко Канев. Учат в Гълъбово и пътуват с училищен автобус. А за да има къде да играят, особено през ваканцията, в малкия парк в центъра има детска площадка. Отсреща пък е сградата на някогашното училище "Св. Св. Кирил и Методий". Днес в него се помещават ритуалната зала и пенсионерският клуб "Съгласие". Ритуалната зала има 150 места и добре обзаведен кухненски блок. Тя се ползва доста активно по празници, а освен това всеки може да я наеме за тъжен или хубав повод, срещу неголяма сума. Клубът е отворен от понеделник до петък и почти не остава без хора. И тук общината се е погрижила да има масажен стол и голям плазмен телевизор. Бюфетът предлага кафе, чай, сладки и солени бисквити, вафли, но за хората по-важно е общуването, заради това идват тук. Мъжете играят карти, говорят си за политика. Женските теми са повече - плетки, кулинарни рецепти, сериали, деца и внуци. В този сезон обсъждат какво сеят и садят в дворовете си, казва Боряна Русева, домакин на клуба. В момента тук се раздава и храната по програма "Топъл обяд", ползвателите са 19 човека. В клуба се събира за репетиции и женската певческа група. Обикновено е веднъж седмично, но когато има предстоящо събитие зачестяват. Сега се готвят за 24 май, празника на селото, та се събират по два-три пъти. Групата е съвместна с читалище "Зора 1928". А на репетицията в този ден дойдоха и 5-годишната Светла и 4-годишната Виолета, заедно с баба си Светла Димова. Живеят в Стара Загора, но гостуват на баба си и им е интересно да ходят с нея в клуба. И докато Светла и Мария Тодорова си говорят преди да започне спявката, децата намират какво да си говорят с Боряна. В клуба заварваме и Нели Абрашева, с която вече се познаваме от гостуването в кв. "Митьо Станев". Тя работи в "Български пощи" от 30 години и задължението й е да раздава пенсиите и да събира таксите за телефон и сметките за тока в двете населени места. Носи и вестници на абонатите, седмичници като "Втора младост", "Трета възраст", "Ретро", "Минаха години". Толкова е свикнала с хората, че се чувства като жител на двете села.

В читалището предстои ремонт на покрива, защото има течове. Библиотеката има над 5000 тома, читатели не липсват, възрастните хора обичат книгите, а младите предпочитат телефоните, казва кметът. Храмът се нарича "Св. Св. Кирил и Методий" и е много стар, но служби не е имало от години. Преди месец успяхме да се разберем с настоятелството, влязохме и почистихме и двора, и вътре, казва Донко Канев. Нямаме противоречия, но настоятелството е отделна институция, не можем да влезем без тяхното разрешение, добавя той. Това е първата крачка към ремонта, защото кметът на Гълъбово Николай Тонев е обещал във всяко село от общината да има действащ храм.

"Двама са арендаторите в селото, единият си каза, че не иска да си сътрудничим, но с Димо Димов от "Агроинвест" се разбираме много. Помага ни и в почистване на улиците, и за празници, сега е обещал да позапълним дупките по главната улица, пътят има нужда от ремонт. Пътят е общински, по него минават и автобуси, и камиони за комплекса, трудно се поддържа", казва кметът.

По традиция на 24 май ще съберат на фолклорен празник певчески и танцови състави от общината, ще има скромен обяд в ритуалната зала и после веселие и хоро на мегдана. Но винаги изчакват да свърши празникът на учениците в Гълъбово, за да дойдат и децата.

Таня ИВАНОВА, за в. "Национална бизнес поща"