Езици

Меню

Село Главан

с. Главан

Кмет /мандат 2019-2023 г/

Диян Петков

тел: 04155/ 22 60

e-mail:

 [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.............................................

СЕЛО ГЛАВАН - Информация от в. Национална бизнес поща - бр. 26 (01.07 - 07.07. 2019 г.)

На 21 км югоизточно от Гълъбово, в северните хълмове на Сакар планина се намира село Главан, в което живеят 850 човека. Повечето са пенсионери, но има и работещи, основно в различни фирми от комплекса „Марица-изток“.

В селото има и ромско население, но нямаме проблеми, няма кражби, работят, безработица няма, казва кметът Живко Радичков/мандат 2015-2019 г/. А и полицейския инспектор Мирослав Костов има принос за това.

Селото съществува от около 1500-ната година. Около 1828-1830 година, след поредната Руско-турска война, от Главан се изселват стотина семейства и основават село със същото име в днешна Молдова. Години по-късно техни потомци се завръщат, но не стигат до родното си място, а остават в Северна Добруджа, където също слагат началото на село Главан, днес то е в Силистренска област. „В Молдова има доста потомци на различни главански родове, те поддържат връзка с тукашните си роднини. Има известни хора между тях, диригентът на операта в Кишинев е Георги Стрезев, чийто корен е от тук. Някои родове поддържат връзка, гостуват си, а аз съм разговарял кметицата“, обяснява кметът.

Училището в селото е закрито, децата пътуват до Гълъбово с училищни автобуси. Но пък има 17 деца в целодневната детска градина. Макар и рядко - раждат се и нови жители. Много млади семейства, които работят и имат добри доходи, са си купили жилища в Раднево и Стара Загора, но не са скъсали със селото. Но пък има и 110 празни къщи, а къщите тук са хубави, масивни, с дворове, с много зеленина. За около 10 хиляди лева може да се купи имот и интерес има. Хубавият климат и планинският въздух привличат и чужденци, тук вече са се заселили пет английски и три руски семейства. Има и няколко турски семейства, преселили се преди години в южната ни съседка, а като се пенсионирали си купили къщи тук и сега прекарват по половин година в България и Турция. Срещаме се с Юрий, който в момента прави преустройство на дома си. Неговото семейство също живее през лятото в Главан, а през зимата се връща в Санкт Петербург. Заради здравословен проблем на тъщата Елена им препоръчали България или Гърция. Дошли тук и Елена се чувства добре. Дворът е потънал в зеленина, има и лози, 3-годишната Василиса и 9-годишният Яромир играят на воля. Юрий е компютърен специалист и работи през интернет, така че реализацията му не страда. Казва, че българите са топли хора, отношението към руснаците е много добро, а доматите тук са най-хубавите и само заради си струвало човек да дойде в България. Общува с местните хора, помагат му, обясняват му откъде какви материали може да си купи, дават съвети за ремонта. Доволен е и от кмета, защото му помага да се справи с куп административни задачи.

В центъра на селото е пенсионерският клуб „Сакар“, чийто председател е Желязка Радева. Отворен е целодневно и не остава без хора. На няколко маси мъжете играят карти. А жените обикновено се събират по-рано сутрин на раздумка и сладки спомени, носят си и почерпка, коя каквото направила - баници, катми, курабии. За добрия вид и реда на добре обзаведения клуб се грижи Жечка Карагьозова. Някои от жените участват и във фолклорната певческа група „Главанка“ към читалище „Георги С. Раковски 1921“, ходят по фестивали и събори и носят много награди. От най-активните е 87-годишната баба Радка, не пропуска ден да не дойде в клуба, грижи се и за черквата „Св. Архангел Михаил“, но най-важното е, че знае много песни и с радост ги споделя с другите, та почти целият репертоар на групата идва от нея.

Читалището и пенсионерският клуб са организатори на всички тържества и празници в селото, а те не са малко, всеки месец има по нещо. Празникът на селото е през последната седмица на октомври, започва в петък и свършва в неделя, когато има събор. Много хора се събират, идват гости и от други села. Има концерт на певческата група и детската танцова група „Главанче“, оркестър, сергии, курбан.

Най-възрастният човек в селото е баба Минка, наскоро е навършила 101 години. Вече трудно чува, не вижда много, но е на крака. Обслужва се сама, скубе трева из градината и често хваща мотиката, за да копае царевицата. Има син и дъщеря, петима внуци, десет правнуци и дори вече правнучка. Всички са били на тържеството за рождения й ден, организирано от кметството. Няма специален режим, рядко взема лекарства, а повече от 30 години не е ходила на лекар. Казва, че не трябва да се пие алкохол, иначе всичко може да се яде. Освен за пенсионерите в Главан е помислено и за младите - те също имат клуб, в който се събират. Не скучаем, намираме с какво да се занимаваме и да общуваме, казва Мадлена Петкова. Тя учи в Гълъбово и догодина ще бъде абитуриентка. Решила е да кандидатства фармация в Пловдив. Нямаме аптека, ама един ден, като имаме фармацевт, може и да открием, намесва се кметът. И добавя, че преди време имали проблем с личния лекар, но сега вече имат двама.  

В селото има двама арендатори и няколко земеделски производители, които гледат по 100-200 овце. Най-голяма помощ ни оказва бизнесменът Яни Георгиев, казва Живко Радичков и като по поръчка той спира колата пред кметството. Местен човек е, инженер, завършил е някогашния Висшия институт по машиностроене, механизация и електрификация на селското стопанство в Русе. Доста години работил по специалността си в Гълъбово, след ова в ДАП, а след 1989 година минал в частния бизнес. Занимавал се е със строителство, тютюнопроизводство, а от няколко години - лозарство и хотелиерство. Има лозов масив, винарна и хотел „Зара естейт“, мандра. Поддържа около 40 работни места. Сега се е заел с останалия недостроен дом на културата срещу кметството. След като се завърши сградата, ще стане дом за възрастни хора. Следващото добро дело, което е замислил е ремонтът на черквата „Св. Архангел Михаил“, която е построена през 1852 година.

Трите магазина за хранителни стоки са много добре заредени, във вторник има и пазар за плодове и зеленчуци. А разходката из селото показа, че многото барчета не остават празни, по обяд навсякъде имаше хора, поседнали къде на кафе, къде на бира.

За края на разговора ни кметът Живко Радичков /мандат 2015 - 2019 г./ беше оставил добрата новина - благодарение на Община Гълъбово са осигурени средства за ремонт на водопроводната мрежа в селото.

Таня ИВАНОВА