Езици

Меню

Село Великово

Великово, най-малкото село в община Гълъбово показа, че няма значение колко жители има. Важно е какви хора живеят там, как живеят и как празнуват. Денят на селото е Гергьовден, когато е и празникът на храма „Св. Георги Победоносец“, осветен през 2007 година от тогавашния старозагорски митрополит Галактион. Тази година тържеството беше два дни по-късно - на 8 май. Но това не попречи нито на гостите от други населени места, нито на настроението.

От рано сутринта трима майстори - Георги, Петко и Илчо, се грижеха за курбана. Жертвеното животно всяка година е дар от фермера Красимир Делийски. Докато препенваха старателно врящия на бавен огън в казана курбан, те от време на време проследяваха какво се случва в другата част на поляната. Но пък имаше и доста наблюдатели, които инспектираха приготвянето на традиционното ястие.

Официалната част започна с прекрасните изпълнения на фолклорна формация „Орфикус“, член на Българската национална гайдарска асоциация, със солистка Мария Каменова. Родопските каба гайди, тъпанът и красивият глас на солистката бързо повишиха настроението. И понеше великовчани са делови хора, не губят време за много приказки, приветствието на кметския наместник Веска Маркова беше кратко. „Голяма радост е, че успяваме, както всяка година, да спазим традицията и да празнуваме. Живот и здраве, догодина отново да се съберем. Добре дошли и хубав празник, каза тя. И благодари на кмета на община Гълъбово и Николай Тонев, на ръководството на общината и на Красимир Делийски, за финансовата помощ, благодарение на която става празникът. Общината беше представена от председателя на Общинския съвет Светла Боянчева, зам.-кмета Димитър Василев и директорът на дирекция „Финанси“ Нела Петрова. Дойдоха и кметове на други населени места от общината. Водени от кметския наместник Златица Дончева с топла пита дойде фолклорна група „Илинден“ от съседното село Разделна. Гласовитите изпълнители поздравиха по-късно с песни празнуващите.

За пръв път на този празник имаше народни борби. Възпитаници на треньора Георги Михалев от различни населени места показаха майсторство на поляната. Най-малките бяха първокласници, най-големите - 17-18-годишни. Михалев е известен с това, че неговите момчета непрекъснато печелят призови места и медали. Двама от тях, постигнали най-високи успехи през годината, получиха от зам.-кмета Димитър Василев почетни значки. За всички участници в надпреварата имаше грамоти и парични премии, осигурени от Красимир Делийски.

Сред зрителите е Неслихан - най-новият жител на Великово. Тя е от Турция, след 35 години като медицинска сестра се е пенсионирала и Ески шехир и дошла тук. Синът и снаха й учат медицина в Тракийския университет и решили да си купят къща. Много е хубава природата, въздухът е много чист, казва тя. Макар и трудно, общува със съседките си, те не я оставят да скучае, опитват се да я учат на български думи. Интересен и е празникът, следи внимателно всичко и снима с телефона. Казва, че ако има нужда от медицинска помощ - няма да откаже.

„Великовци са горди, свободни и независим хора. Пожелавам ви да сте продължавате да тачите е спазвате хубавите  български традиции, Свети Георги да бъде винаги с вас, да сте живи, здрави и много щастливи, да имате още много празници“, пожела председателят на Общинския съвет Светла Боянчева, която връчи на Веска Маркова почетния знак на общината.

И като започна веселието - че почти до тъмно. Песни, хора, шеги и сладки спомени. Никой не брои колко бяха гостите, но за всеки имаше от вкусния курбан. До следващия, който правят по Богородица.

Колко е чист въздухът може да се разбере, като види човек колко много кошери има, няколко семейства гледат между 50 и 100. А пчелите са екологичен индикатор, те на лошо място не оживяват. В подредените дворчета местните хора си отглеждат зеленчуци, по някоя кокошка или овца. Тук живеят 50 човека, не всички са пенсионери, има и работещи, които пътуват за работа. В пенсионерския клуб, както във всички гълъбовски села има голям плазмен телевизор и масажен стол, осигурени от общината. Единственият проблем е пътят, казват хората - два километра е до разклона, но е в лошо състояние. А за почистването и разчистването на снега помага пак Красимир Делийски.

Таня ИВАНОВА, в. "Национална бизнес поща"