Езици

Меню

Село Априлово

--> на снимката - Иванка Аширова - Кмет на с. Априлово, мандат 2015-2019 г. 

Пенка Колева е секретар на кметството.

По постоянен и настоящ адрес в Априлово живеят около 250 човека. 

Празникът на селото е 21 септември - Рождество на Пресвета Богородица.

Гълъбовското село Априлово е основано – през април 1878 г., откъдето идва и името му. Миналата година /2018 г./ с голямо тържество бе отбелязана 140-годишнината му.

На 7 км от селото се намира Общинският център гр.Гълъбово , а на  42 км -  Областният  гр.Ст Загора.Пътят от гр.Гълъбово ,минаващ през с.Априлово  свързва три общини / Гълъбово,Опан,Ст Загора/.

Името на първия заселник – Йовко Желязков.

На няколко километра е местността Юртите, където е било село Лефеджии. От там са първите заселници, които били аргати (наемни работници). Следващите по-големи групи дошли от Рисиманово и Обручище, заселили се около река Еледжик (реката, коята минава през с. Априлово)

Основният поминък до създаването на комплекса „Марица-изток“ било земеделието.

Почвата е чернозем, доста плодородна е, отглеждат се основно слънчоглед, зърнени и житни култури. Обработваемата площ сега е около 11 хиляди декара, арендаторите непрекъснато се увеличават. Най-големият арендатор е Веселин Божинов, той притежава и около 1000 дка собствена земя. Големи площи обработва също фирма „Агро фобос“, собственост ма Тихомир Жеков.

Работещите са заети основно в ТЕЦ-овете и рудниците.

Към 2019 г. най-възрастният жител - Тонка Степанова, родена през 1923 година, а най-младият – 3-годишната Антонина Петрова. Децата ходят на училище и детска градина в Гълъбово.

През ваканциите, когато внуците са на гости при баба и дядо, селото става още по-оживено. От читалището подготвят специална програма за лятната ваканция на децата. Организират различни занимания по интереси, по традиция правят детска дискотека, отворена за читателите е библиотеката с над 6000 книги.

Читалището е основано през 1927 година по идея на учителя Никола Астаджов и днес носи неговото име. То, заедно с кметството, е двигател на всички празници и събирания в селото.

Започва се от Бабинден, с богата трапеза и много песни. Всеки месец има по нещо смислено и интересно, хората се събират, да се повеселят.   

В с. Априлово празникът в чест на Св. Трифон (чества се през месец февруари) има сериозни корени и традиции, през 2000 г. е основан клуб „Трифон Зарезан“ с председател Николай Филипов. Имат си и помещение за сбирки в старото кметство. Тази година (2019 г.) празникът се чества на 9 февруари. Организатори сa клубът, кметството, общината и спонсори. Задължително има жива музика и хоро на площада. След това се зарязва лозето, там посрещат с питка, вино, мезета, зарязва се по всички правила.

Покрай Деня на самодееца – 1 март, жените си правят седянка – с ръкоделие и почерпка. Празнуват и 8 март. По Лазаровден пък момиченцата спазват традицията, пременени обикалят селото и стигат до всяка къща, а стопаните ги даряват с каквото имат на сърце. Местните отбелязват и празника на Света Богородица.

През октомври задължително има Ден на юбиляря, организиран от Пенсионерския клуб и кметството. Събират се всички, навършили кръгли годишнини през годината – да се почерпят, да се поздравят, има и подаръци. Коледното тържество от години е сред най-чаканите, особено от децата. Макар и поотраснали, макар да знаят кой влиза в ролята на добрия старец – пак са нетърпеливи. Подготвят програма и чакат подаръци.

И мераклии за коледуване има, изненади, томбола, песни.

Априлово си има прекрасна Ритуална зала, построена в центъра на селото през 1990 година, изцяло ремонтирана и обновена преди няколко години от Община Гълъбово с 250 места. Добре обзаведена, с достатъчно маси и столове, отоплена. 

Паметникът в село Априлово е издигнат през 1989 година в памет на загиналите в Отечествената война: Жельо Хр. Иванов, Кольо Т. Кирев, Диньо Ж. Костов, Каньо Ив. Димов. Поклон!

В пенсионерския клуб „Детелини“, всяка сряда се събират жените от певческата група със същото име, ръководител е Тонка Узунова. Имат много участия в събори и надпявания и носят много награди и медали. На 17 човека там раздават безплатна храна по програма „Топъл обяд". В сградата на старото кметство е отделено помещение и за младежки клуб. 

Селото се гордее с няколко свои именити земляци - трикратният европейски шампион по борба Еньо Тодоров, почетен гражданин на Гълъбово, настоящият министър на образованието (към 2019 г. ) Красимир Вълчев. Големият гъдулар Янко Петров, в памет на когото ежегодно се провежда национален фолклорен фестивал. Миналата година (2018) през юни със състезания по борба по свободен стил отбелязали 10-годишнината от смъртта на известния треньор Георги Михалев.

Априлово може да се похвали и с новия православен храм „Света Анна“.

Първата копка е направена през февруари 2015 година. Земята, върху която е построен, е дарение от Община Гълъбово на Българската православна църква. Средствата за изграждането и изографисването на храма, също са осигурени от Община Гълъбово.

Освещаването на храма бе на 9 септември 2017 г. от Негово Високопреосвещенство Старозагорския Митрополит Киприан.  

Кадри: Бедствено положение