Езици

Меню

Кв. Митьо Станев, гр. Гълъбово

Кв. „Митьо Станев“ е на 3 км от общинския център Гълъбово. Местните хора казват, че някога селото се наричало Дуванджии, а когато през 1969 година обявяват Гълъбово за град, то става квартал и получава името на Митьо Станев – народен учител, виден общественик, народен представител от началото на ХХ в. От 1903 до 1919 година заедно със съпругата си Мара той е учителствал тук. Читалището пък носи нейното име – „Мара Станева“.

320 са жителите в квартала, разнородни по възраст – има пенсионери, има работещи, раждат се и бебета. Децата пътуват с училищен автобус. Функционира редовен транспорт, но повечето хора пътуват до работните си места с колите си.

Безработица почти няма – повечето работят в комплекса „Марица изток“ или свързани с него фирми. Когато започнах работа тук, имаше 20 човека по временната заетост, сега няма нито един – всички постепенно започнаха работа, казва Росица Банева, специалист „Административно обслужване“.

Иванка Русева е не само председател, но и домакинства в клуба. Работи непрекъснато, няма обявени часове за сбирки, всеки идва, когато поиска. Сядат на приказка, пият по кафе. Обикновено на една маса текат мъжки разговори, на друга – жените обменят кулинарни рецепти, плетат, обсъждат филми и книги. Но това деление е привидно,Най-оживеното място е пенсионерският клуб „Надежда“, създаден през 2002 година. Климатик, плазмен телевизор, дори масажен стол – всичко е осигурено от Община Гълъбово.

хората са задружни и отбелязват всички празници заедно


В клуба всеки ден носят храна по програмата „Топъл обяд“, потребителите са 24 души. В единия ъгъл е подреден кът купи и медали, които групата за автентичен фолклор към читалище „Мара Станева“ е печелила. Последните са от съборите в Дорково и Доситеево. Жените в клуба разказват, чеВ съседство е разположено по-голямо помещение, добре оборудвано, което позволява да се провеждат по-многолюдни сбирки. Тук се празнуват Коледа и Нова година, Бабинден, Трифон Зарезан, 8 март, рождени дни.

началото е сложено през 1958 година

и групата е била чувствително по-голяма. Сега е в по-камерен състав. Което не пречи да се репетира редовно, да се участва във фестивали и да се печелят награди.

Пием кафе и с моите събеседнички си говорим за ежедневието – гледат си градинки за собствени нужди, отглеждат тук-там по някоя кокошка, хвалят деца и внуци. Криво им е, че храмът „Свети Димитър“ е в много лошо състояние, особено вътре, дори ставал опасен. Но имат уверение от кмета на Гълъбово Николай Тонев, че няма да остане населено място без черква и се търси терен за строеж на нова.

На съседната маса присяда възрастен мъж. Оказва се, че е съпругът на Иванка Русева –

бай Руси, на 87 години, потомък на митрополит Неофит Видински със светското име Никола Караабов

Баба му Кана разказвала, че веднъж, като се върнали от нивата, Никола, казал – аз отивам да уча. Имал двама братя – дядо Митьо и дядо Дельо. „Бях 10-ина годишен, когато митрополитът идва в селото, изпях му една песен. Каза, че ще ме прати да уча в семинарията, но не отидох. Като войник в Хасково му писах писмо, прати ми някой лев и писа – „Добре съм, но старостта ме натиска“, разказва събеседникът ми. Пенсионирал се в „Автобусни превози“. Синът му Радостин и снахата Виолета са илюзионисти, известното дуо „Раксон“.

Читалището, заедно с пенсионерския клуб, поддържа духа на хората в кв. „Митьо Станев“. През лятото става по-оживено, децата са във ваканция, организират се специални занимания за тях, по-често идват и в библиотеката.

Над 6000 тома имаме, казва библиотекарката Радка Стойчева, читатели са и млади, и по-възрастни. Председател на читалището е Росица Банева и са си поставили цел – да купуват нови книги, колкото могат, всяка година. Успяват – засега осигуряват по 20-25 нови заглавия. Получават и дарения, наскоро Дешка Абаджиева предоставила 217 книги.

„Когато ми предложиха тази отговорна работа, приех с желанието да бъда в полза на всички жители в квартала. Започнах работа през месец май 2012 г. Аз съм родом от Симеоновград, но съпругът ми е местен. Завършила съм Професионална гимназия по химични и хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград. Най много ми харесват усмивката и добрата дума след решените проблеми на жителите от квартала, за което съм им много благодарна.

Огромно благодаря на Община Гълъбово и лично на кмета Николай Тонев, който винаги ни помага във всяко начинание

казва Росица Банева. И добавя, че в кв. „Митьо Станев“ живеят добри и задружни хора.

NBP.bg, Таня ИВАНОВА