Турнир по борба „Злати Динев Ройдев“ Схватките са за момчета в свободния стил.

Предстои 20-то издание на международната сцена

Турнирът е създаден в памет на известния гълъбовски борец Злати Динев Ройдев през 1999 г.

През 2023 г., след 3 годишно прекъсване заради пандемията от Ковид се проведе и 19 годинишното му издание.

Идеята за създаването му подхващат шепа ентусиасти – Генчо Овчаров, председател на тогавашното дружество за физкултура и спорт, Данчо Юруков, председател на клуб „Енергетик“, треньорите Кънчо Ставрев, Георги Михалев и Динко Нанев заедно със семейството на Злати Д. Ройдев.

Гост на първото издание на турнира е славният Боян Радев, който има няколко лагера с именития борец от Гълъбово, с когото са и близки приятели.

„Злати беше изключително волеви състезател, много упорит – като “куче”, но и много скромен и честен“, казва за него тогава двукратният олимпийски шампион.

Сред учредителите са още Станчо Колев, олимпийски вицешампион от Токио 64, който впоследствие е и треньор на Злати Д. Ройдев, Еньо Тодоров, втори на олимпиадата в Мексико 68, международните съдии Тодор Груев и Иван Радков, първият старозагорец в олимпийския ни отбор Димитър Чифудов (Мелбърн 56), както и Атанас Аргиров, заслужил майстор на спорта, близки, приятели, деятели на борбата.

В първите години турнирът събира състезатели само на регионално ниво. Финансирането е предимно от общината на Гълъбово и неговият председател Атанас Грозев, както и местни бизнесмени и ръководители – Яни Георгиев, Светослав Павлов, Константин Балабанов,Тенко Тенев, Антон Иванов.

В турнира участват само състезатели по покана. И тъй като в онези години не е имало интернет, тогавашният председател на клуба Данчо Юруков и треньорът Кънчо Ставрев обикалят страната, за да връчат поканите на клубовете за участие. Така състезанието, превърнало се вече в традиционно, събира близо 150-200 деца. А през 2004-а става международно и в Гълъбово идват момчета от Тараклия (Молдова) , после от Одрин (Турция), а след това и от целия свят – САЩ, Италия, Турция, Грузия, Румъния, Гърция, Якутия, Северна Македония, Украйна, Унгария и др. Делегати на турнира са едни от най-добрите съдии в света.

Българската федерация по борба, начело с Валентин Йорданов, получава искане да съдейства за влизането на турнира в календара на Международната федерация, сега UWW. На срещата присъстват тогавашният генерален секретар на федерацията Нешо Берберов и техническият директор Тодор Тодоров, чийто живот е свързан с Гълъбово още от ученическите му години.

Така турнирът влиза в календара на UWW и става вторият в света след този в Чили от такъв ранг за тази възраст.