Езици

Отдел Култура и вероизповедания

ДОМ НА КУЛТУРАТА "ЕНЕРГЕТИК"

Директор: Дияна Сокерова

Адрес: гр. Гълъбово, ул. Тунджа 1

Тел: 0418/6 30 80,

Библиотека: 0418/6 20 83

интернет сайт:

http://dk-galabovo.blogspot.com/

Дом на културата „Енергетик” (история) в гр. Гълъбово е построен през 1968 година. Това е един обект с важно историческо значение за града, защото само няколко месеца по- късно, точно там селище Гълъбово е обявено за град. В сградата на Дом на културата „Енергетик” е прието знамето на гр. Гълъбово, точно там се е състояла официална сесия на Общински съвет- Гълъбово за официалното приемане на знамето и символите на гр. Гълъбово. Сградата на Дом на културата „Енергетик” изиграва важна роля в културно- просветната дейност, там започва широкото развитие на културно- просветната среда на града. Там се намират и до днес библиотеката на гр. Гълъбово, репитиционната зала на танцов състав за български народни танци, хор и оркестър за български народни и естрадни песни, както и театрална трупа. Именно там се „ражда” химна на Гълъбово от тогавашният ръководил на оркестъра, изключително талантливият певец, музикант и дърворезбар, гълъбовецът Пейо Пеев. Залите и сцената на Дом на културата „Енергетик” са се използвали за различни изяви, от които Национален преглед на художествената самодейност” ( 2 златни медала са спечелени от танцовия състав на Гълъбово). В залите на Дом на културата „Енергетик” са се изнасяли лекции от много професори, един от които Марко Семов. Всеки ден е имало кино прожекции, гостували са Софийски театър и Пловдивски театър, а най- често Старозагорски театър и Старозагорската опера. Провеждани са ежегодно мероприятия за ученици, например „Седмица на детската книга”, с гостуване на известни писатели, като Леда Милева. Във фоайето при Дом на културата „Енергетик” се е създала тогава и художествена галерия, в която са гостували много известни художници, някои от тях са подарили своите произведения на гр. Гълъбово и обществеността.

.........................

ОБЩИНСКИ ТЕАТЪР

ЛАУРЕАТИТЕ ОТ ГЪЛЪБОВО

Те отново завладяха публика и жури. Те играха с цялата си душа и сърце, въпреки отсъствието на единия главен герой – Владимир Желев. Те дадоха всичко от себе си и спечелиха. Поредното отличие – „Лауреати първа степен” на петия международен фестивал „Приятели на България”, който се проведе в курортния комплекс „Албена”. 
Те, актьорите, от общинския театър при Дома на културата в Гълъбово, които представиха постановката „Посещение на млада дама” от Зденек Подскалски.
Тежко заболяване попречи на Владимир Желев да участва в постановката. Наложи се Здравко Личев буквално за два дена да научи неговата роля, а Стефани Караколева, да импровизира сред публиката заедно със „зевзеците” Костадин Балъкчиев и Ангел Георгиев.
Един от членовете на журито, Красимир Демирев, актьор от Драматичния театър „Йордан Йовков” в Добрич сподели, че лично той е играл близо 120 пъти в тази постановка, а „Посещение на млада дама” присъства в афиша на театъра вече 22 години. Красимир Демирев съпреживяваше заедно с гълъбовските актьори на сцената всяка реплика, все едно той е там, под светлините на прожекторите. А те, прожекторите, във „Вариете-театър Албена”, бяха в изобилие. За първи път трупата от Гълъбово игра на такава голяма и модерна сцена пред публика от много страни.
Истински първоначален смут, а после сърдечен смях и много овации предизвика оригиналното хрумване на Костадин, Ангел и Стефани да се пръснат сред публиката на различни места и от място да репликират, да подвикват, да коментират действието на сцената, където фурията Красимира с партньорството на Здравко, сменяше костюми и героини, плачеше и се смееше, заплашваше и молеше, пееше и танцуваше дори като лебед, под собствен съпровод на прочутия балет на Чайковски.
Заслужена награда и удовлетворение от представянето - това е запомнящото се първо появяване в „Албена” на общинския театър на Гълъбово    

.....................................................................................................................................................................

УСПЕШНА ПРЕМИЕРА ЗА ГЪЛЪБОВСКИТЕ ТЕАТРАЛИ

В голямата зала на Дома на културата „Енергетик” Общински театър – Гълъбово представи на 31 март пред много жители и гости на града – любители и ценители на театралното изкуство, премиерата на спектакъла „Урбулешка история” на световноизвестния сръбски драматург, сценарист, режисьор и белетрист Душан Ковачевич.

Постановката, режисурата и музикалното оформление на пиесата са дело на Христофор Недков, актьор и режисьор от Драматичен театър „Гео Милев” гр. Стара Загора, а проект – сценографията е на актрисата Елена Азалова. Звукооформител и осветител на представлението са съответно Галин Гочев и Павел Павлов.

Премиерата на „Урбулешка история” премина при изключително голям интерес. Да видят пиесата дойдоха Пламен Бараков, вр.и.д.кмет на община Гълъбово, Димитър Василев, заместник-кмет, общински съветници, директори на предприятия, училища и детски градини, както и много ревностни почитатели и любители на театъра.

След края на спектакъла, Пламен Бараков благодари на актьорите за хубавата пиеса и сърдечно им пожела да запазят любовта си към театъра и да продължават да доставят много радост на публиката и зрителите и занапред. Режисьорът Христофор Недков също отправи думи на благодарност към гълъбовските театрали за добре свършената от тях работа, както и към общинското ръководство за подкрепата и помощта.

„Каквото имахме да кажем с това представление ние го казахме, а най-вярната оценка е тази на публиката”, допълни още Христофор Недков.

Безспорно като режисьор той притежава изключително добър нюх и усет за това, какво точно ще се хареса най-много на хората. От своя страна отличната актьорска игра на гълъбовските театрали – прецизно фиксирана, пасна добре с поставената режисура и така се разви напълно и изцяло комичният замисъл на текста и се раздиплиха житейските внушения на пиесата.

 „Урбулешка история” е представление, в което има от всичко по много – хумор и смях, гротеска и драма, налудничавост, искреност и откровения, както и сериозен размисъл, послание и проблематика. Текстът на Душан Ковачевич предава с особена достоверност характерни за балканските нрави черти, омесени в комични и заплетени ситуации, които накараха зрителите да се посмеят, но и да се замислят за нещата от живота.

Виковете на Ружа (Донка Тенева) в пиесата като че ли разцепиха въздуха като Божие слово и поставиха началото на едни изключително динамични и напрегнати действия и диалози, като в даден момент героите се обиждаха гневно и спориха люто, а в друг се обичаха и се веселиха дружно.

Пиесата „Урбулешка история” е изградена на принципа на трагикомедията. В нея ясно се отличава делничния, нахакан език на опиянените от различни мисли и страсти Коста  (Владимир Желев) и Юлка (Красимира Господинова). Илюстрирана е нагледно и престорената невинност, наивност и лудост на германката Рейн (Станка Нихтянова) и съдията Василие (Ангел Георгиев).

Актьорите от трупата на гълъбовския театър, които са от всички поколения, много успешно илюстрираха чрез пиесата какво точно става с хората, когато животът им изведнъж се превърне в остър сблъсък на различни мнения и интереси и същевременно ги обединява под крайната диагноза – балкански синдром.

В ролите видяхме още и актьорите Минко Диков, Здравко Личев, Снежана Янева, Никола Василев и Здравко Коев.

Както винаги, така и сега всички актьори от Общински театър – Гълъбово успяха майсторски и с нужния професионализъм да влезнат в образ и да  представят успешно характера и същността на своите герои.

Чрез отличната си игра на голямата сцена те доставиха максимално удоволствие, радост и наслада на присъстващите в залата и смело доказаха, че театъра има своето трайно присъствие в културния живот на Гълъбово и общината.

На 6 април бе второто представление пред публиката на Гълъбово. То напълни отново залата и актьорите от Общинския театър често караха публиката да ги аплодира бурно.