Езици

Меню

Село Главан

СЕЛО ГЛАВАН

Информация от в. Национална бизнес поща - бр. 26 (01.07 - 07.07. 2019 г.)

На 21 км югоизточно от Гълъбово, в северните хълмове на Сакар планина се намира село Главан, в което живеят 850 човека. Повечето са пенсионери, но има и работещи, основно в различни фирми от комплекса „Марица-изток“.

В селото има и ромско население, но нямаме проблеми, няма кражби, работят, безработица няма, казва кметът Живко Радичков. А и полицейския инспектор Мирослав Костов има принос за това.

Селото съществува от около 1500-ната година. Около 1828-1830 година, след поредната Руско-турска война, от Главан се изселват стотина семейства и основават село със същото име в днешна Молдова. Години по-късно техни потомци се завръщат, но не стигат до родното си място, а остават в Северна Добруджа, където също слагат началото на село Главан, днес то е в Силистренска област. „В Молдова има доста потомци на различни главански родове, те поддържат връзка с тукашните си роднини. Има известни хора между тях, диригентът на операта в Кишинев е Георги Стрезев, чийто корен е от тук. Някои родове поддържат връзка, гостуват си, а аз съм разговарял кметицата“, обяснява кметът.

Училището в селото е закрито, децата пътуват до Гълъбово с училищни автобуси. Но пък има 17 деца в целодневната детска градина. Макар и рядко - раждат се и нови жители. Много млади семейства, които работят и имат добри доходи, са си купили жилища в Раднево и Стара Загора, но не са скъсали със селото. Но пък има и 110 празни къщи, а къщите тук са хубави, масивни, с дворове, с много зеленина. За около 10 хиляди лева може да се купи имот и интерес има. Хубавият климат и планинският въздух привличат и чужденци, тук вече са се заселили пет английски и три руски семейства. Има и няколко турски семейства, преселили се преди години в южната ни съседка, а като се пенсионирали си купили къщи тук и сега прекарват по половин година в България и Турция. Срещаме се с Юрий, който в момента прави преустройство на дома си. Неговото семейство също живее през лятото в Главан, а през зимата се връща в Санкт Петербург. Заради здравословен проблем на тъщата Елена им препоръчали България или Гърция. Дошли тук и Елена се чувства добре. Дворът е потънал в зеленина, има и лози, 3-годишната Василиса и 9-годишният Яромир играят на воля. Юрий е компютърен специалист и работи през интернет, така че реализацията му не страда. Казва, че българите са топли хора, отношението към руснаците е много добро, а доматите тук са най-хубавите и само заради си струвало човек да дойде в България. Общува с местните хора, помагат му, обясняват му откъде какви материали може да си купи, дават съвети за ремонта. Доволен е и от кмета, защото му помага да се справи с куп административни задачи.

В центъра на селото е пенсионерският клуб „Сакар“, чийто председател е Желязка Радева. Отворен е целодневно и не остава без хора. На няколко маси мъжете играят карти. А жените обикновено се събират по-рано сутрин на раздумка и сладки спомени, носят си и почерпка, коя каквото направила - баници, катми, курабии. За добрия вид и реда на добре обзаведения клуб се грижи Жечка Карагьозова. Някои от жените участват и във фолклорната певческа група „Главанка“ към читалище „Георги С. Раковски 1921“, ходят по фестивали и събори и носят много награди. От най-активните е 87-годишната баба Радка, не пропуска ден да не дойде в клуба, грижи се и за черквата „Св. Архангел Михаил“, но най-важното е, че знае много песни и с радост ги споделя с другите, та почти целият репертоар на групата идва от нея.

Читалището и пенсионерският клуб са организатори на всички тържества и празници в селото, а те не са малко, всеки месец има по нещо. Празникът на селото е през последната седмица на октомври, започва в петък и свършва в неделя, когато има събор. Много хора се събират, идват гости и от други села. Има концерт на певческата група и детската танцова група „Главанче“, оркестър, сергии, курбан.

Най-възрастният човек в селото е баба Минка, наскоро е навършила 101 години. Вече трудно чува, не вижда много, но е на крака. Обслужва се сама, скубе трева из градината и често хваща мотиката, за да копае царевицата. Има син и дъщеря, петима внуци, десет правнуци и дори вече правнучка. Всички са били на тържеството за рождения й ден, организирано от кметството. Няма специален режим, рядко взема лекарства, а повече от 30 години не е ходила на лекар. Казва, че не трябва да се пие алкохол, иначе всичко може да се яде. Освен за пенсионерите в Главан е помислено и за младите - те също имат клуб, в който се събират. Не скучаем, намираме с какво да се занимаваме и да общуваме, казва Мадлена Петкова. Тя учи в Гълъбово и догодина ще бъде абитуриентка. Решила е да кандидатства фармация в Пловдив. Нямаме аптека, ама един ден, като имаме фармацевт, може и да открием, намесва се кметът. И добавя, че преди време имали проблем с личния лекар, но сега вече имат двама.  

В селото има двама арендатори и няколко земеделски производители, които гледат по 100-200 овце. Най-голяма помощ ни оказва бизнесменът Яни Георгиев, казва Живко Радичков и като по поръчка той спира колата пред кметството. Местен човек е, инженер, завършил е някогашния Висшия институт по машиностроене, механизация и електрификация на селското стопанство в Русе. Доста години работил по специалността си в Гълъбово, след ова в ДАП, а след 1989 година минал в частния бизнес. Занимавал се е със строителство, тютюнопроизводство, а от няколко години - лозарство и хотелиерство. Има лозов масив, винарна и хотел „Зара естейт“, мандра. Поддържа около 40 работни места. Сега се е заел с останалия недостроен дом на културата срещу кметството. След като се завърши сградата, ще стане дом за възрастни хора. Следващото добро дело, което е замислил е ремонтът на черквата „Св. Архангел Михаил“, която е построена през 1852 година.

Трите магазина за хранителни стоки са много добре заредени, във вторник има и пазар за плодове и зеленчуци. А разходката из селото показа, че многото барчета не остават празни, по обяд навсякъде имаше хора, поседнали къде на кафе, къде на бира.

За края на разговора ни кметът Живко Радичков беше оставил добрата новина - благодарение на Община Гълъбово са осигурени средства за ремонт на водопроводната мрежа в селото.

Таня ИВАНОВА