Езици

Меню

Почетни граждани на Гълъбово

Почетни граждани:

На 28-ми август 2004 г. във връзка с честане на 35 години на обявяване на Гълъбово за град по предложение на г-жа Янка Петрова - Председател на Общински съвет - Гълъбово е обсъдено и прието решение на Общински съвет - Гълъбово:

На основание чл. 21, ал. 1, т.22 от ЗМСМА и т.3 /в/, от I. от Общи приложения на правилника за удостояване със званието "Почетен гражданин на град Гълъбово", Общински съвет - Гълъбово, реши:

1. Удостоява със званието "Почетен гражданин на град Гълъбово" първия Кмет на град Гълъбово - г-н Кръстьо Георгиев ( В периода 1961- 1969 г. Председател на ОбНС /Кмет/ е г-н Кръстьо Георгиев. 28 годишен той поема ръководството на селището, което носи името гара Гълъбово, съставна община, включваща селата Разделна Великово, Априлово, Мусачево, Гълъбово и Сладък кладенец. Кръстьо Георгиев е роден през 1933 г. в с. Люляк. По професия е учител, завършва Педагогическо училище в гр. Стара Загора. Работи като младежки ръководител в гр. стара Загора и учител в Гълъбово. От 1970 до 1976 г. е Първи секретар на партията, а от 1976 г. до пенсионирането си през 1994 е заместник-председател и председател на Окръжния кооперативен съюз в Стара Загора. Цялата му трудова биография е свързана с живота на Гълъбово. През времето на неговото управление се изграждат ТЕЦ 1 и Брикетна фабрика. Това е период на битка за инвестиции между Раднево, Гълъбово, Нова Загора и Симеоновград. Г-н Георгиев и неговият екип започват разгънато жилищно строителство - комплекса "Белите гълъби", ЖП гара и Автогара, лятно кино, сградите на ТКЗС и ТПК, новата сграда на пощата. Като учител отделя особенно внимание на образованието и културата - разкрит е механотехникум, построен е ДК "Енергетик", детските градини "Наталия" и "Радост", вторият етаж на II ОУ "Христо Борев" и читалището в с. Мусачево. Въпреки, че е роден в с. Люляк, г-н Кръстьо Георгиев е ръководителятоставил трайна следа в живота на Гълъбово, променяйки облика му и осъществявайки амбицията да превърне гара Гълъбово в град.)

По предложение на г-н Бойко Митев Бойчев - общински съветник при Общински съвет - Гълъбово е обсъдено и прието решение на Общински съвет - Гълъбово:

На основание чл. 21, ал. 1, т.22 от ЗМСМА и  чл. 29, ГЛАВА ЧЕТВЪРТА, Раздел I от Наредба за символиката на община Гълъбово, Общински съвет - Гълъбово, реши:

1. Удостоява със званието "Почетен гражданин на град Гълъбово"

- Еньо Тодоров (Еньо Тодоров е роден на 22.02. 1943 г. в с. Априлово. Той е олимпийски вицешампион от 1968 г. и три пъти първенец на Европа. Завършва основно образование в родното си село с пълно отличие. Бил е лекоатлет, гимнастик и акробат, но в залата на "Берое", като боец попада 16 годишен, вече ученик в Строителния техникум в Стара Загора. В биографията му , като спортист са вписани пет от най- високите отличия - олимпийски сребърен медал през 1966 в Карсруе, Германия, олимпийско сребро през 1968 г. /в Мексико сити, категория 63 кг., свободен стил/, три европейски титли  - през същата година в Скопие, през 1969 г. в София и през 1970 г. в Берлин. Еньо Тодоров тренира 17 сезона на тепиха на "Берое", в "ЦСКА", В "Миньор" - Маджарово, в "Левски- Спартак", а от 1976 г. работи като треньр в "Кремиковци", ЦСУ"Олимпийски надежди", на младежкия ни представителен отбор и националния отбор на Гърция. Като наставник формира борци, като Росен Минчев /световен вицешампион за мъже през 1990 г, европейски шампион за юноши и младежи/ и Йоргос Анастасиадис /европейски вицешампион през 1987 г./. За голямото му човешко сърце говори факта, че със спестените си от времето на успеха пари, помага операцията на първия си треньор.)

На 27-ми август 2009 г. във връзка с честане на 40 години на обявяване на Гълъбово за град по предложение на г-жа Янка Петрова - Председател на Общински съвет - Гълъбово е обсъдено и прието решение на Общински съвет - Гълъбово:

На основание чл. 21, ал. 1, т.22 от ЗМСМА и чл. 29, ГЛАВА ЧЕТВЪРТА, Раздел I от Наредба за символиката на община Гълъбово, Общински съвет - Гълъбово, реши:

1. Удостоява със званието "Почетен гражданин на град Гълъбово"

Гичо Бакалов (Гичо Тенев Бакалов е роден на 06.06.1939 г. в с. Обручище, кв. Розов кладенец. Завършил е история в СУ "Климент Охридски" гр. София. Работил е като учител и директор на Второ основно училище "Христо Ботев" гр Гълъбово, Техникум по енергетика и електротехника "Ген. Владимир Заимов" гр. Гълъбово, секретар на на общинския комитет на ДКМС, заместник-председател /заместник-кмет/ на община Гълъбово, Председател /Кмет/ на община Гълъбово. От 1981 до 1990 г. е първи секретар на общински комитет на БКП гр. Гълъбово, а след това е работил в ТЕЦ "Марица изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 2", където се пенсионира)

Пеньо Вълчанов ( Пеньо Вълчанов е роден на 12.03.1930 г. в с. Разделна в т.нар. чифутска махала, в семейство на честни и трудолюбиви хора. Средното си образование (гимназия) завършва в гр. Симеоновград. През 1950 г . с откриването на Институт за прогимназиални учители в гр. Стара Загора е приет за студент. Там придобива педагогически умения за преподавател. Първите му стъпки в професията са като Директор на училището в с. Разделна. През 1963 г. се премества в Гълъбово, където постъпва на работа в Общинския партиен комитет. На 01.09. 1965 г. е назначен за Директор на Първо основно училище "Паисий Хилендарски". По негово време училището, което оглавява е обявено за базово. По- късно преминава на длъжност Инспектор - организатор на образованието в новосформираната община Гълъбово. Отново през 1984 г. е назначен за Директор на Първо основно училище "Паисий Хилендарски". През 1981 г. за своя упорид труд и заслуги в областта на просветата, по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура е удостоен със званието "Заслужил учител на НРБ". През 1990 г. излиза в пенсия.